Medvetet Ätande

Visste du att stressat ätande kan störa din matsmältning och leda till en rad hälsoproblem? När vi är stressade prioriterar kroppen att hantera hot istället för att smälta maten effektivt, vilket kan resultera i alla möjliga hälsoproblem. Vill du veta hur du kan förbättra din matsmältning och minska stress genom medvetet ätande? Här finner du praktiska tips och insikter som hjälper dig att ta kontroll över din hälsa.

KOST & MAGHÄLSA

7/25/20243 min read

Vad är Medvetet Ätande?

Medvetet ätande, eller "mindful eating", handlar om att vara fullständigt närvarande när du äter. Det innebär att du uppmärksammar smak, doft, textur och hur maten får dig att känna. Istället för att sluka maten framför TV:n eller datorn, tar du dig tid att verkligen uppskatta varje tugga. Det innebär att man äter sin mat med medveten närvaro; motsatsen till att trycka i sig maten samtidigt som man tänker på mötet man är oförberedd på, eller det viktiga projektet man redan är försenad med. Sinnet och kroppen är två delar av samma system, och är den ena distraherad eller stressad, påverkas naturligt den andra. Alla har väl ätit i farten någon gång, men vissa gör det på rutin. Det är där de verkliga problemen kommer in.

Nervsystemets roll

När vi är stressade, aktiveras kroppens sympatiska nervsystem för att hantera hot. Detta tillstånd kallas för "kamp-/flyktrespons". Då prioriterar kroppen att överleva snarare än att smälta maten effektivt eller att ta upp näringen du stoppar i dig. Blodflödet omdirigeras från matsmältningssystemet till musklerna, vilket gör att matsmältningen går långsammare eller till och med stannar av helt.

Detta är kroppens naturliga sätt att förbereda sig för en potentiell fara, men i vår moderna värld där stress oftast kommer från jobb, det trassliga äktenskapet eller ekonomiska bekymmer, kan denna reaktion faktiskt vara skadlig för vår matsmältning och med tiden för vår övergripande hälsa. Hjärnan är så objektiv att den har svårt att skilja från livsfara och din tighta deadline. Nervsystemets försvarsmekanismer, som är designade för att hjälpa dig att fly eller fäkta, lämpar sig inte lika bra i denna moderna situation som den gjorde på savannen i begynnelsen.

Konsekvenser av stressad matsmältning

När matsmältningen påverkas av stress, kan det leda till en rad problem. Du kan uppleva uppblåsthet (gaser), magsmärtor, förstoppning eller diarré. Kronisk stress kan även påverka din aptit, antingen genom att öka den eller minska den drastiskt. Detta kan i sin tur både påverka din vikt och din näringsprofil.

Stress kan också påverka kroppens förmåga att absorbera näringsämnen från maten. När matsmältningen är ineffektiv, får kroppen inte de vitaminer och mineraler den behöver för att fungera optimalt, vilket kan leda till ytterligare hälsoproblem. Dessutom (som om det inte var nog), så ökar sannolikheten att vi stoppar i oss skräpmat, sötsaker och ultraprocessade matvaror när vi är stressade, vilket i längden är förskräckligt dåligt för vår hälsa.

Praktiska tips för medvetet ätande

För att främja bättre matsmältning och övergripande hälsa, kan du prova följande tips för medvetet ätande:

  • Ta några långsamma, djupa andetag genom näsan innan du börjar äta. Varför inte lukta på maten?

  • Stoppa bara in mat i munnen när du andas ut. Då sänker du andningsrytmen och takten du äter i.

  • Titta noga på maten och njut av de olika smakerna och texturerna i råvarorna.

  • Tänk bara på maten du äter och hur den ger näring och energi till din kropp.

  • Känn tacksamhet för maten.

Genom att följa dessa enkla steg kan du hjälpa din kropp att smälta maten bättre, minska stress och förbättra din övergripande hälsa. Tänk på din hälsa i första hand. Inget är värt så mycket att det regelbundet sätter hälsan i passagerarsätet.

Ta kontroll över ditt liv, ett steg i taget. Det finns så mycket du kan göra redan här och nu. Det krävs inte mycket för att starta!

Ditt framtida jag väntar.